Страници

The Iron Giant (1999)



Режисьор Брад Бърд
Сценарист Тим МакКанлис
По новелата на Тед Хюджис “The Iron man”


Този анимационен филм излиза по екраните на кината в същата година, в която Спилбърг пуска Епизод 1 на Междузвездни войни. Някои посочват това съвпадение като една от причините анимационният филм да бъде приет почти равнодушно. Изтъкват се и други причини за началния му неуспех, но постепенно във времето филма събира сериозна аудитория и днес е една от силно интригуващите анимации.

Действието се развива през 50-те години на 20 в. в Мейн, Щатите. Железния гигант пада от космоса и на земята среща малкият Хогарт, който мечтае за домашен любимец. Железният гигант и Хогарт се сприятеляват и намират разнообразни начини да се забавляват заедно. През това време служител на правителството, който разследва появяването на железния гигант вика военните и организира срещу него нападение.

Сюжета е на места забавен, на места трогателен и умее да вълнува. Като цяло той коментира преувеличения ужас на американците от всичко, което не е американско, което им е външно, непознато, и до къде тази психоза може да доведе. Гигантът е набеден за комунистическо оръдие и така историята изобличава силата на паническия страх от червената заплаха, който е вграден в съзнанието на цели поколения. Вероятно това е една от причините поради, които филма не успява да спечели американската аудитория. Освен всичко в него е заложено анти военно настроение и уважение към културните различия, което допълва проблематиката.

Персонажа на железния гигант, който се чувства изолиран и самотен е съпоставен чудесно с образа на малкото момче, което също в самотата си мечтае да има приятел. От друга страна чудесен контрапункт е създаден между поведението на малкото момче и военните. Момчето е невинно, открито, готово да подаде ръка и да научи нещо ново, докато военните са враждебни, подплашени и неспособни да погледнат отвъд заповедите. За да не остане незабелязана тази съпоставка жителите на малкият град първоначално подкрепящи военните преобръщат своето мнение и застават на страната на момчето и гиганта. Кой е истинският враг и от коя страна на тънката линия стои той?

Но любопитна е и самата анимация. Филма е изработен в двумерна анимация като единствено Железният Гигант е изпълнен в 3d, което е наложило допълнително да се работи над модела за да се уеднакви тримерно добитото изображение с двумерната анимация, в която се вписва.

Персонажите са озвучени от Дженифър Анистън, Вин Дизел, Кристофър Макдонълд и други.

Няма коментари:

Алеша Попович и Тугарин Змей, 2004

Алеша Попович и Тугарин Змей Режисьор: Константин Бронзит Сценаристи Константин Бронзит, Александър Боярский, Иля Максимов, Максим Свешников...