Страници

The World of Stainboy (2000)

Режисьор Тим Бъртън
сценарийй Тим Бъртън
музика Дани Елфман

Светът на момчето леке е поредица от 6 филмчета с общо времетраене от 6 мин. Действието се развива в родният град на Бъртън – Бърбанк и още по-точно в любимите му предградия.

Сюжета пародира филмите със супер герои, които трябва да спасят света от злото, което заплашва да унищожи градовете и нормалният живот на хората. Супер героите, батман, супермен, спайдърмен, великолепната четворка и др., се преборват със злодеите за да могат обикновените граждани да продължат идиличният си живот. Стейн Бой също е супер герой, но за разлика от изброените супер герои неговата дарба не е така героична и могъща, защото той притежава способността да оставя лекета и петна, да цапа и да замърсява, да оставя мръсни следи. И той се бори със злодеите както може – най-често те се побеждават сами.

Поредицата е изпълнена в двумерна анимация със софтуер Flash. Образа на Стейн бой е решен в сиви тонове, а заобикалящият го свят е цветен. Стейн бой оставя сиво-зеленикави петна навсякъде от където мине и ако се застои на едно място под него се образуват локви от мръсотия. Анимацията е изпълнена от Флинч студио.

Сюжет:
1 филмче
Шерифа на Бърбанк изпраща Стейн бой да разреши възникнала ситуация с момиче, което се вторачва. Никой не иска да влезе в къщата при нея. Когато стейн бой пристига там момичето успява да го улови с погледа си и го държи в подобно на хипноза състояние за кратко. Стейн бой се бори да се измъкне от нейното влияние и успява да го постигне, но след това се връща пак при нея и тя, гледайки го вторачено го улавя в капана си. Минават много часове, стейн бой успява да се мобилизира и с помощта на петно събаря полюлея на главата на момичето и така го убива. Филмчето завършва с псевдо благодарност от страна на шерифа.

2 филмче
Шерифа на Бърбанк изпраща Стейн бой да разреши ситуация с прекомерно замърсяване. “Хората повръщат, люти им на очите” и т.н. Стейн бой открива къщата, която излъчва прекомерното замърсяване и вътре заварва същество, което поглъща всевъзможни химикали и отровни препарати. Стейн бой го атакува с еко ароматизатор и когато успява да му го залепи на челото, съществото след кратка агония пада бездиханно. Филмчето завършва с псевдо благодарност от страна на шерифа.

3 филмче
Шерифа на Бърбанк изпраща Стейн бой да разреши криминален случай. Някой избива боулинг играчите и стейн бой трябва да го открие и премахне. Стейн Бой влиза в тъмна уличка където група боулинг кегли му правят засада. Появява се злодеят – голяма боулинг топка, която разказва на Стейн Бой за дните на величие, в които Боулинга е бил игра на кралете. Сега тези времена ги няма и боулинг топката ще постави край на пародирането на играта. След като е атакуван от топката Стейн бой успява да се спаси и дори открива телата на избитите играчи. Филмчето завършва с псевдо благодарност от страна на шерифа.

4 филмче
Шерифа на Бърбанк изпраща Стейн бой да намери нехранимайкото, който хаби цялата енергия на Бърбанк и така гражданите не могат да живеят спокойно. Стейн бой намира къщата и влиза в дома на машина, която се самомонтира за прахосмукачката и атакува стейн бой. Съществото има зловещи пипала и щипци, с които възнамерява да разкъса стейн бой на парчета. Стейн бой отстъпва назад докато машината настъпва към него. В един момент щепсела на машината се изхлузва от контакта и без електричество тя умира. Филмчето завършва с псевдо благодарност от страна на шерифа.

5 филмче
Шерифа на Бърбанк изпраща Стейн бой да се пребори със стар свой пламък при бензиностанцията. Там той намира клечка от кибрит, която желае да бъде запалена. Стейн бой не успява да я спре и тя се подпалва като цялата бензиностанция се взривява.
Филмчето завършва с псевдо благодарност от страна на шерифа.

6 филмче
Шерифа на Бърбанк изпраща Стейн бой у дома, защото днес няма никакви престъпници. Останал в къщи Стейн бой се чуди с какво да се занимава. Разглежда разни вещи, разхожда се. Накрая пуска телевизора и гледа реклама за премахване на петна. Спомня си за детството, за раждането си, което е шок за родителите му и доктора. Те са неприятно изненадани, че новороденото е източник на безкрайна мръсотия и майката го изоставя пред един приют. Там Стейн бой се запознава с куп странни деца – без очи, с много очи, с глава бисквитка и т.н. В приюта идва шерифа и като го вижда Стейн бой припада.
Филмчето завършва с шерифа, който спира телевизора в дома на Стейн бой и го пита злорадо дали му е харесала дрямката.

Озвучаващи актьори са Глен Шадикс, Лиса Мари, Уил Амато, Майкъл Винер.

Няма коментари:

Алеша Попович и Тугарин Змей, 2004

Алеша Попович и Тугарин Змей Режисьор: Константин Бронзит Сценаристи Константин Бронзит, Александър Боярский, Иля Максимов, Максим Свешников...