Страници

Fallen Art (2004)

Режисьор и сценарист – Томек Багински
Музика - Фанфар Чокарлия

“Fallen Art” е втория филм на Томек Багински и се сдобива с огромен брой престижни награди допълващи успеха на режисьора с първият му филм “Катедралата”, който достига до номинация за Оскар в категория най-добър кратък анимационен филм.
Идеята за филма “Fallen Art” възниква по време на работата на Томек Багински над “Катедралата”. Времетраенето на филмчето е 5,50 минути като е изпълнен в 3D анимация. Към това може да се добави, че специално внимание е отделено на движението на камерата с цел да се избегне “компютърността”, но освен това и самата графика е работена в посока да се добие по-рисувана стилистика. В това число влизат и изработката на фоновете, които са рисувани и дори персонажите, които са допълнително обработени.

В основни линии сюжета на продукцията е следният: Група военни в стара изоставена база насред Тихия океан изпълняват една последна мисия. Далеч от цивилизацията Сержант А1 култивира любовта си към войниците, доктор Фридрих усъвършенства таланта си да фотографира, а генерал А създава своето изкуство. Но зад тази история е заложен допълнителен и дълбок смисъл, което превръща филма в откровение. Брутална метафора на явления, които разпознаваме като присъщи на изкуството или дори на самия живот.

Основната музикална тема е от произведението "The Asphalt Tango" на балканската група Фанфар Чокарлия. Продуцентите и режисьора изтъкват като основна причина да бъде подбрано тъкмо то необходимостта от автентичен жив звук. На изработката му е отделено специално внимание за да се създаде необходимото настроение. Но специално внимание искаме да обърнем и на елемента балканска музика и по-точно факта, че "The Asphalt Tango" е циганска музика с изключително високо качество. Не се среща често продукция, още повече анимация, която да комбинира 3d с подобна ритмика и звук. Комбинацията от двете е интригуваща и контрапунктите се преливат в уникална симбиоза. Струва си човек да чуе цялото парче и после отново да гледа филма за да усети колко умело е подбран музикалният откъс.


Рендването на филма трае 6 седмици, а цялостният период включващ предпродукция, продукция и постпродукция отнема година и половина.

Няма коментари:

Алеша Попович и Тугарин Змей, 2004

Алеша Попович и Тугарин Змей Режисьор: Константин Бронзит Сценаристи Константин Бронзит, Александър Боярский, Иля Максимов, Максим Свешников...