Страници

Corpse Bride (2005)



Режисьор Тим Бъртън
Режисьори Mike Johnson & Tim Burton
Сценарий John August, Pamela Pettler & Caroline Thompson


Това е първият мултипликационен филм, в който е използвана техниката на механизъм с лостове, който е инсталиран в главата на куклата. Този нов подход позволява по-лесно да се работи с израженията на лицата на персонажите и мимиките са още по-верни. Вътрешният механизъм се контролира от вън посредством лостове. Външната обвивка на куклите е направена от силиконо подобен материал съдържащ още пяно подобен материал и е наложена върху сложният механизъм. Като след това е положен грима. Израженията на лицето се променят като в специални дупки-отвори в главата и ушите на куклата се вкарва тънък лост. Този метод дава възможност за постигане на по-плавно движение и е по-удобен от предишното сменяне на глави.
Куклите са изработени в Англия от производителят на кукли Mackinnon and Saunders, който участва и в още една от продукциите на Бъртън Марс атакува!.

Булката труп е първата продукция заснета с неподвижни камери. Филми като Chicken Run, произведени по-рано са заснети с модифицирана филмова Мичъл камера. Същата използвана за заснемането на Кинг Конг. Използваната за Булката труп камера е Canon EOS-1D Mark II, a digital single-lens reflex camera, която превръща филма и в първият заснет дигитално. Допълнителните приспособления изработени за да се направи система за прецизно позициониране, монтажа на оптиката на Nikon. Булката труп е първият мултипликационен филм, в който е използвана програмата на Apple's Final Cut Pro.

Създаден е цветови контраст между двата свята, в които се развива действието. Света на мъртвите е студен, синкав и мрачен, на места съвсем лишен от цвят. А света на живите има по-топли цветове. Поставени един до друг двамата персонажи Винсент и Булката труп постоянно напомнят за това разделение.

Озвучаване
Музиката е на Дани Елфман и това е първият анимиран филм, в който Джони Деп озвучава персонаж. В рекламната кампания предхождаща излизането на филма са използвани музикални мотиви от филма на Бъртън “Кошмар преди коледа” с цел да се свържат концептуално като по този начин публиката ще знае какво да очаква.

гласовете изпълняват - Джони Деп, Хелена Бонъм Картър, Емили Уотсън, Дани Елфман.

Няма коментари:

Алеша Попович и Тугарин Змей, 2004

Алеша Попович и Тугарин Змей Режисьор: Константин Бронзит Сценаристи Константин Бронзит, Александър Боярский, Иля Максимов, Максим Свешников...